ClickCease

Rørfornyelse fra topp til tå

Tekst: Oddny J. Johnsen, Krysspress

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Publisert: BOLYST Bonord-magasinet nr. 3 2017

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Her er gjengen i VVS24 samlet på taket ved siden av verkstedet hvor de produserer nye rør som støpes inne i de gamle. Fra venstre: Dawid Gomula (Teknisk operatør), Krzysztof Wysocki (Teknisk operatør), Alexandre Gilant (Avdelingsleder Rørfornying), Øystein Hallem (Byggteknisk ), John Christian Johnsen (Teknisk operatør), Daniel Stankowski (Teknisk operatør), Trond-Ivar Stensland (Prosjektleder) Adrian Stankowski (Teknisk operatør / bas) var opptatt med oppstart av et annet prosjekt i Storsteintun i Tromsdalen da bildet var tatt. 

Denne muntre gjengen fra VVS24 lager mye mer enn bare rør når de får utfolde seg. Akkurat nå er de i gang med det største rørfornyingsprosjektet i Nord-Norge: De fornyer alt av avløpsrør i Blåkollen borettslag i Kroken.

– Uforutsette hendelser? Vel et av avløpene var invadert av et tre! humrer prosjektleder Trond Ivar Stensland i VVS24.

– Vi måtte til slutt inn med gravemaskin. Da vi spylte ut gjennom rørene for å rense dem, gikk det helt tett på et punkt. Det viste seg at et av de store trærne på eiendommen her, rett og slett hadde slått rot inne i rørene!

Det som kunne forsinket og i verste fall stanset hele prosjektet en periode, ble løst i løpet av en kveld.

ALT I ETT-LEVERANDØR 

– Utstyret vi har gjør at vi kan trasésøke inne i rørene og finne ut nøyaktig posisjon for hvor det er gått tett. Vi fant det punktet i bakken rett utenfor den blokka der. Så har vi det slik i VVS24 at vi har en tverrfaglig stab og ulike håndverkere tilgjengelig, slik at vi kan fikse alt som dukker opp raskt og effektivt. Blant annet har vi egen gravemaskin med fører. Det var bare å sende gravemelding til kommunen, så kunne vi fikse problemet samme dag som det oppsto, sier han.

Etter at rørene er renset blir de fornyet, det betyr at VVS24 trekker en strømpe med ny herdet plast inne i de gamle rørene. Enkelt forklart støper de nye rør inne i de gamle, og disse har like lang levetid som helt nye rør. I tillegg får du ingen ledd eller skjøter som på sikt kan skape propper i systemet. Den store fordelen ved siden av dette, er selvsagt at du ikke trenger å rive opp en eneste vegg eller gulv for å komme til. Det nye røret følger de gamle rørene og reparerer alt fra innsiden.

VVS24 beskytter fliser og møbler mens de jobber på badet ditt.
Blåkollen borettslag fornyer sine avløpsrør. VVS24 jobber fra taket og nedover.

PLAGET MED LEKKASJER 

– Her har de hatt tiltagende problemer med avløpsrørene. Det kom stadige små og store lekkasjer. Vi har hatt to bare etter at vi startet opp prosjektet her 3. mai. Vi ser også at rørene er av svært dårlig kvalitet når vi spyler dem rene. Noen steder smuldrer de nesten opp.

Blåkollen borettslag er bygd i 1971 og består av til sammen 170 leiligheter fordelt på fem lavblokker og en rad med rekkehus.

Nå legger VVS24 inn nye rør overalt. Selskapet starter på toppen med takslukene, og jobber seg nedover i etasjene, leilighet for leilighet, til de ender opp ute hvor rørene kobles på det offentlige avløpsnettet.

Hver leilighet har «besøk» av karene fra VVS24 i til sammen fem dager.

– Ja, det står på ei uke for hver enhet hvor vi må ha tilgang til kjøkken og bad. Det betyr at den leiligheten da får avløpene sine stengt på dagtid, men så åpner vi igjen når vi avslutter for dagen. Vi gjør det vi kan for at beboerne skal ha åpent avløp mellom klokken 20.00 på kvelden og 08.00 neste morgen, sier Stensland.

VVS24 har laget et skjema som festes på hver inngangsdør, hvor de daglig garanterer hvilket avløp det er mulig å bruke for beboeren kommende kveld og natt.

Vaktmester i Blåkollen borettslag, Hans Ivar Klaudiussen.

SMIDIG INNSTILING 

– Det har gått veldig greit. Vi gjør det vi kan for at dette skal gå smidig. Om noen har spesielle ønsker eller ting vi må ta hensyn til inne i leiligheten, for eksempel kjæredyr som er alene hjemme på dagtid, så gjør vi det. Dialog er viktigste grunnlag for å kunne gjøre dette best mulig både for de som skal få nye rør og vi som skal arbeide med å lage rør, smiler Stensland.

VVS24 har løftet opp et mobilt verksted på taket hvor de lager strømpen som blir til ny innmat i de gamle rørene. Prosjektlederen viser rundt i den store kassehengeren som har med seg alt nødvendig utstyr. I tillegg har de en kraftig steamer som produserer all varmen som er nødvendig for å herde strømpen inne i røret.

– Det er rundt 130 varmegrader i denne slangen, derfor må den ligge løftet fra taket for ikke å lage svimerker. Taket ble renovert for få år siden, så det er vi svært forsiktig med, påpeker han. BONORD gjennomfører vernerunder annenhver uke med VVS24 for å påse at alt går etter planen.

Syv håndverkere fra VVS24 er involvert i denne jobben. Så har VVS24 i tillegg en lokal syerske som tilpasser grenforsterkere etter hvert som de trenger det.

– Hun driver med vanlig konfeksjon og bunad også, men har en spesiell symaskin som kan produsere grenforsterkere til rørene for oss. Det er vel den eneste slike symaskinen nord for Oslo etter det vi vet, sier Stensland.

Han er tilfreds med at VVS24 levere en helhetlig pakke, og i tillegg være smidige fordi de jobber der folk bor. Prosjektet i Kroken har en totalkostnad på mellom 15 og 20 millioner kroner og er den største rørfornyingsjoben i Nord-Norge så langt. Vaktmester Hans Ivar Klaudiussen som har jobbet i Blåkollen i 34 år er glad for at alt går etter planen, og registrerer at han kan sove tryggere etter hvert som lekkasjerisikoen forsvinner, oppgang for oppgang.